Jordan

Ако някога тръгнеш за Йордания и искаш да се потопиш в атмосферата на страната и да видиш максималното за времето, което имаш при това на разумна цена – ето няколко съвета:

Моят опит е базиран на екскурзия с АлмаТур. Тук споделям впечатленията си, а ти сам прецени дали ще пътуваш с тях:

 1. Отзивчив техен представител можеш да намериш на Skype, e-mail, при необходимост ще ти се обадят по телефона;
 2. Бързо и адекватно обслужване с офиса им – когато отидеш, пакетът ти е готов, за минимално време уреждат всичко;
 3. Консултация и точна информация за хотел. Аз отседнах в хотел Marina Plaza Tala Bay – страхотен хотел, невероятна храна;
 4. Допълнителни екскурзии, учтиво предложени и описани. Заплащат се предварително. Местният екскурзовод беше посредствен, организацията направо липсваше, по никакъв начин не се оправдава предварителното описание. Представителите на фирмата на място също се оказаха неподготвени, много хора се дразнеха на невежеството и непрофесионализма им, което разваля почивката.

Съветът, който давам на приятелите ми, ако използвате тази агенция – НЕ взимайте допълнителни екскурзии. Ето паралел и какви алтернативи има:

Организирана екскурзия, предлагана от АлмаТур:

 1. Голям автобус, чести почивки, свързани с много чакане.
 2. Екскурзовод, който не си е ‘научил урока’.
 3. Петра:
  ~ тягостно дълга разходка по каньона, където забележителностите се свеждаха до оглеждане на всички скални образувания;
  ~ късно стигане до The Treasury;
  ~ реални никакво време за долината;
  ~ стигаш до омайни места, но няма време – трябва да се връщаш, защото си прекарал цялото си време в мотане по каньона ;
  ~ не знаеш какво и откъде да си купиш за спомен, информация, която е редно да получиш от гита.
 4. Мъртво море и река Йордан:
  ~ започва повторно мотане, но няма мърдане – предплатил си, защото МИТ 1 – на място е ’невъзможно’ да се организира такова нещо.
  ~ екскурзията е до Мъртво море, но представителката от българска страна дава всичко от себе си да обясни, че няма нищо особено в това море – просто много солено, МИТ 2 – няма време и смисъл да се мокрите, много е студено…
  ~ мозайки – водят ви в работилница за мозайки, който са красиви и интересни, но много скъпи, а по-евтините много некачествени. Грижата за туриста не е грижа нито на йорданския представител, нито на българския…
 5. И от двете екскурзии се върнах (и това не беше само мое впечатление) изтощена и изнервена. Лоша организация, малко информация, внимание към дреболии, липса на фокус към основните неща, а има толкова много за виждане и научаване.

Направи си сам:

 1. Прочети си всичко предварително в пътеводители и интернет.
 2. Разучи местния транспорт близо до хотела ти. Целта е да знаеш предварително как можеш да стигнеш до близко по-голямо населено място, ако хотелът не се намира в такова.
 3. Около автогарите има таксита – наеми такси, като предварително се уговориш за цената за двете посоки, колко време ще те чака на съответната дестинация и че парите се плащат в края на тура. Пазаренето е задължително – това е част от културата им.
  Цената на таксито за 2ма за един ден до една от по-горните дестинации е по-малко, от екскурзията, която се предлага.
 4. Разговори се с шофьора, хората в Йордания се гордеят със страната си и на драго сърце ще спира да показва красоти по пътя, да разказва каквото знае за миналото и каквото мисли за настоящето.
 5. Помоли шофьора да те упъти какво и откъде е хубаво да се купи за спомен. Всички там са си ‘братовчеди’ – ще те заведе в работилнички и магазинчета, в които ще видиш местен колорит и продавач и купувач ще са доволни накрая.
 6. Не се изкушавай да наемаш кола за тези дестинации – няма да си починеш и видиш толкова и ще ти е по-скъпо. Такситата им са прилични, бързи и напълно те потапят в атмосферата на страната.
 7. Когато стигнеш входа на комплекса Петра – на касата, където се купуват билетите, помоли продавачът да ти препоръча маршрут. Ще ти предложи някой от стандартните, но ако си максималист – попитай го за неговия любим. Тогава ще ти начертае пътче, маркирано с пирамидки, предлагащо спиращи дъха гледки. Трябва да си с удобни спортни обувки, раница на гърба, за да са ти свободни ръцете, да си в добра форма и с много мерак!

Йордания и невероятна страна. Смесица от

 • красиви заливи на Червено море, където ако не можеш да се гмуркаш, задължително трябва да влезеш с лодка и шнорхел и плуваш сред приказни корали и риби. Препоръчвам Japanese Garden coral reef – Tala Bay.
 • пустиня;
 • зелена около разлятата се река Йордан;
 • несравнимо по цвят Мъртво море, в което непременно трябва да се потопите и изплувате, усещането е несравнимо, но не си и помисляй да пиеш :)
 • мозайки, ръчно изработени и украсени чинии, купи, вази.
 • планини.
 • Петра, която е достатъчна причина да се отиде там.