България – СПА – Банско

Следваща спирка в обиколката ми е Банско.

Любимата ми планина в България е Рила, но въпреки това намирам Банско и околности за най-зареждащото и разпускащо място в страната. Това е и причината да си купя малък апартамент в града и да мога често да се завръщам там като у дома си.

Катарино води класацията ми.
Извън пределите на Банско, скътан сред хулмове в края на пътя ще ви изненада приятно комплекс с разчупена архитектура на централната сграда и редички с различни по големина вили. Всичко е от камък и дърво и покрива асоциацията ми за почивен център в планината. Много затревено място между сградите, където може да изпиете чаша чай и да се наслаждавате на планинска гледка. Стаите са широки, някои от тях вече имат нужда от освежаване, но предлаганите удобства и топлина са на ниво.

Закуската и храната в различните ресторанти са фантастични.

СПА центърът предлага нужните глезотии, а залата за релакс – невероятна гледка към Пирин. Ако се чудите дали басейнът е с подходяща за разпускане температура или с размери за тренировка по плуване – ще трябва да ви разочаровам. Въпреки това комбинацията от сауни, вътрешна / външна част на басейна, създават приятно впечателние на място, за което малко недостига, за да получи възхитата на капризни клиенти.

Ето и малко тайни, ако решите да отседнете там:

 • Избягвайте празниците и почивните дни. През седмицата цените са по-ниски, по-спокойно е и вниманието на персонала ще е изключително за вас, ако решите по някаква причина да си смените стаята – дори това може да се уреди.
 • Проверете предварително дали стаята, която получавате не е над боулинг залата, въпреки добрите изолации – таркалящите те топки няма да ви допаднат.
 • Не планирайте много обиколки на района – комплексът предлага идеални условия за качествена почивка.
 • Препоръчвам само разходка до голф игрището.

 

Lucky Bansko е препоръката ми, ако държите да сте в пределите на град Банско.
Чисто, топло, учтив персонал и приятна изненада, ако хотелът е пълен, не предлагат СПА зоната на външни посетители. И невероятно, но намерихме място с много топъл басейн!

 

Ако се загледате хит в сайтовете за групово пазаруване са хотелите в Банско. Поради презастрояването легловата база сериозно надвишава търсенето, а цените в хубавите хотели си остават високи. Апарт-хотелите не се запълват, затова в момента на пазара има много примамливи пакети. Ето и малко съвети като от “местен”:

 • избягвайте комплексите над нивото на началната стая на лифта – ще се чувствате на строителна площадка, а и проблемите с тока и водата в разгара на сезона са на лице
 • избягвайте комплекси, които са извън Банско в посока на голф комплеса – там може да си направите лятна разходка и да видите пример за “призрачен град”
 • не препоръчвам големите комплекси и хотели до стадиона – рискувате да сте в недовършен такъв или да гледате в прозорците на “замразен” строеж
 • малки хотели и апарт хотели има в широкия център – това е моята препоръка. Поинтересувайте се от СПА зоната. За ориентир – дори семейни къщи за гости предлагат джакузи в градината, сауна и парна баня в мазето
 • каквото и да харесате – разгледайте добре къде се намира и какви отзиви има по темата не само от сънародници

Ако решите да изберете по-икономичен план за престой – почти всяка къща е семеен хотел, предлагат и домашно приготвената закуска, която често не отстъпва на изобилието в 4* хотел. Моята препоръка е за хотел Чичо Цане. Ще се зачудите как това е по СПА темата. Така имате вариант да се поглезите в на 5* ниво с Кемпински.

 

Идва ред да споделя и какъв е моят модел за почивка в Банско

След закуска независимо от сезона е време за планината. Лятото това е

 • разходка към езерата над хижа Вихрен (до хижа Вихрен се стига с кола, но не тръгвайте твърде късно, че няма много места за паркиране)
 • с кола през Добрнище до лифта, който ви стоварва до хижа Без Бог и оттам има възможности за пикник и разходки, а след добро похапване можете да слезете пешком (поне до междинна)
 • с кабинковия лифт от Банско до Бъндеришка поляна и после нагоре в планината или надолу пеша

За зимата изборът е ограничен – надпреварата е в посока кабинковия лифт за състезанието “Кой ще хване първата кабинка.”

След разходките в планината пеш или на ски в късния следобед идва време за СПА. Моето място е хотелски комплекс Римска баня в с. Баня на 5км от Банско.

Най-забележителното е температурата на водата в басейните – идеална за разпускане след ден, прекаран в движение. СПА комплексът непрекъснато се обновява и развива – постепенно се появиха сауна, парна баня, труска баня и разширяването и обогатяването на предлаганите процедури расте, но отсъствието на уют, нескопосните преходи между отделните зони, лиспата на достаъчно душове, са част от причините да не посоча комплекса в горния списък. За мен важното е топъл минерален басейн и потвърждавам, че това е мястото.
В Баня има още няколко апарт хотели, които предлагат топли минерални басейни, но с абсурдно малки размери, затова не ги споменавам дори.

Денят ми в Банско завършва с кръчма. Когато не си в хотел с включен пакет храна – можеш да избереш всяка вечер да си в различен ресторант или да си имаш любимо място, където знаеш менюто наизуст и те посрещат с греяно вино – за мен това е винарната Чичо Цане. Намира се в центъра и всеки банскалия ще ви я покаже.