България – СПА – Боровец

В последно време повече пътувам из Българя по глезени хотели, подходящи за малки деца. Затова за известно време сменям темата от информативни пътеписи за интересни места по света на СПА хотели в България.

Бързо проучване показва, че хубавите СПА хотели са на доста високи цени. За късмет предлагат прилични оферти в сайтовете за групово пазаруване и така започна моя тур по лъскавите хотели.

По-долу ще се спра на три места в Боровец, които лично посетих и останах доволна:

В края на зимния сезон през 2011 посетих хотел, който от известно време наблюдавам с интерес от началото сторежа му – Festa Winter Palas. Уютен, направен с вкус и средства. Какво ми хареса:

  • Големи хотелски стаи, което се оказва рядкост;
  • Всички удобства в стаята и банята – очарована бях;
  • Приятна шведска маса за закуска и вечеря – не много богата, но с невероятна кухня;
  • Любезен персонал;
  • Страхотен СПА център…

И тук започват изненадите – СПА центърът не е част от хотела и независимо дали си гост се таксува отделно, а човек няма навик да носи пари в халата си за басейн. Самият басейн, който е към хотела е с доста хладка вода. Ако сте карали цял ден ски и искате да разпуснете – няма смисъл да го ползвате. Ако искате да си направите тренировка по плуване, поради размерите и формата – ще ви е трудно.

Хотелът е построен до последната писта на Ситняково, до самата борова гора, което дава супер позиция, но и ако сте с кола – търсете място в калта наоколо, защото парко местата не съответстват на капацитета на хотела.

Ресторантът макар и претенциозно обзаведен напомня повече на столова, липсва уют и типична планинска атмосфера.

Вероятно ще си кажете, че съм много капризна и критична. Сигурно е така, но човек има разни очаквания като види 5*.

Въпреки разбора по-горе – горещо препоръчвам да идете за ден-два, но само ако ви попадна изгодна оферта!

Borovets Euphoria Club – райско място! Надали сте го виждали при разходка, сгушено в гората в самия край на курорта. Предлага прекрасна гледка към високите писти и планината. Хотелът е разположен в прекрасна градина и разделен на отделни корпуси и централна част където са ресторантът, барът, СПА центъра.

Големи, топли стаи с всички удобства. Обзавеждането е правено с вкус и много средства, дървени дюшемета, прекрасни легла, просторни тераси, това бяха първите неща, които ме грабнаха. Невероятна кухня, обслужване и дреболии помислени за децата.

СПа центърът е разкош – различни сауни, парни бани, дъждовни душове. Място правено с мерак, но не с достатъчно далновидност:

  • леден басейн;
  • недостатъчно места за почивка след сауната. Хотелът далеч не беше пълен, но в пиковите часове нямаше къде да се седне след сауна;
  • супер джакузи в градината, но едвам смогваше да се топли при близка до нулата външна температура, не знам как би било през зимата;
  • ако човек не е настанен в централната сграда – посещението на СПА центъра по халат е подходящо за по-държаливите на студ, иначе трябва да се посещава като отделно място – да си носи човек всичко нужно за преобличане, което не е очакването за “комплекс”. Съществува възможност за преминаване през “топлата връзка”, което значи “притичване през студения паркинг”, което изобщо не препоръчвам. Разходка на студа след сауна не е зле, но не става за деца – за тях голямата забава са само душовете и джакузито, ако родителите посмеят да ги изведат на студа.

Въпреки забележките ми по-горе. Хотелът остава на върха на класацията ми за луксозно място. Спокойствието, тишийната и уюта на стаите и гледките от терасата и градината компенсират останалото.

Ще завърша обзора си с любимото си място в Боровец през лятото – апарт-хотел Флора. През лятото обикновено хотел Флора не работи през целия период, но за сметка на това едноименния комплекс до него работи и то на много добри цени. Студиата са удобни за семейства с 1-2 деца и имат малък кухненски бокс. Обзавеждането е семпло, но напълно достатъчно, чисто и поддържано е. А след разходка човек може да реши в кой хотел иска да се поглези на СПА. За мен лятото в планината е повече за разходки и това място иделано ми пасна. Най-високата ми оценка там е за персонала – невероятно мили и грижовни хора се грижат почивката да е райска. Няма проблем с паркирането, а за децата има полянки и дескта площадка.

Ако се запътите през лятото към Боровец – това е мястото и може да споменете, че аз Ви пращам :)

Ще се радвам ако споделите Вашите любими места в Боровец :)

Следва Банско :)