България – СПА – Кюстендил

Рядко се споменават термалните води в Кюстендил. Когато ни се ходи на минерален басейн и почивка се сещаме за популярните Хисар, Велинград, Сапарева баня, Баня – Банско. Близо до София има още едно чудно място да поглезите душата и не само.

Препоръката ми е за хотел Стримон Спа Клуб – цените са високи, заради звездите, но често в сайтовете за групово пазаруване излизат добри пакетни оферти. Хотелът е на ниво, с невероятен СПА комплекс – няколко сауни, приятен малък басейн с по-хладка вода за плуване, но с глезотиики като отдел с мехурчета и фонтанче; много топъл басейн за пълно отпускане, ледено басейнче за след сауна. Стаите са уютни като следват стилът на хотела, малко претенциозно и тежко в моите очи.

Хотелът е разположен до голям парк, който предлага място за приятна разходка преди да се потопите в различните по температура басейни.

Най-добре е да вземете пакет само със закуска и за вечеря да се насладите на чудесната кухня в подредената с много вкус винарна.

Сайтът на община Кюстендил се е погрижил да информира гостите за културното наследство в района. За мен най-впечатляващото място в града е китното площадче пред галерията и самата Художествена галерия “Вл. Димитров – Майстора”. Отделете си поне час, за да разгелдате платната и да поседнете срещу тях в осветената с естествена светина зала.

Ако сте с деца, непременно посетете зоопарка – малък и спретнат парк, приятно място за разходка на малки и големи.

Ако обичате планините и не искате само да си почивате с книжка до басейна – Осоговската планина ви зове. До връх Руен (2251 м) е доста ходене, ако това е вашата страст – пътеката е добре маркирана и лека. Любителите на по-леки разходки и само гледки, които се откриват пред погледа ви, докато сте седнали на одеалото за пикник – имате два варианта – местността Трите буки и водопада при Полска Скакавица.

Пътят до Кюстендил е в много добро състояние, последно минах по него в края на зимата, когато снегът се топеше, но още не беше покарала трева и дърветата бяха голи. Време, в което повечето места изглеждат сиви и безлични. Бях впечатлена колко е живописен районът дори в това време.

Според мен Кюстендил е идеална дестинация за късна зима (когато вече не става за ски) или късна есен, когато повечето хотели затварят между активен летен и зимен сезон.