София – летни водни дестинации

Лятото в София е тегаво, особено ако нямате план за дълга почивка, но дори тогава остават уикендите и се чудите накъде.

За мен предпочитана дестинация е планината – Витоша като най-достъпна (малко спорно без лифтове последните 8 месеца), Рила – през Боровец, ЦПЛС Мальовица, или Паничище.

konza-150x150Днес открих ново кътче за отдих с деца – аквапарк Konza. На около час път от София ще откриете огромен паркинг и комплекс с различни предизвикателства, моята цел беше водният парк. Паркингът (безплатен!) беше доста пълен и бях резервирана дали ще намеря сянка и дали не съм се отзовала на поредното пренаселено място. Притесненията ми бяха неоснователни – много чадъри и шезлонги, макар и явно с много посетители мястото не бих нарекла пренаселено.

Какво предлагат:

  • Басейн с 3 вида ролби (подходящи и за деца над 4-5 г.) – спасител следи хората да се пускат на разумни интеревали, на всеки басейн при водата има други двама спасители;
  • Малък басейн с водни катерушки и пързалки за най-малките;
  • Голям басейн за плуване с бар до водата.

koza_aqua-150x150Не се разрешава внасянето на храна, но се предлага достатъчно такава на обозначените места, има кафе и бар. Навсякъде цените са съвсем прилични.

Чистотата е на високо ниво (мерило са ми WC) и персоналът се грижи през цялото време да е чисто и човек остава с усещането за добре поддържан комплекс.

Водата в басейните е студеничка. Подходяща за плуване, но не и “киснене”, а при пързалките след адреналина от спускането – дори за малките (синът ми е на 5 г. и беше с братовчедка си на 6 г.) температурата не е от значение, защото тичат бързо за следващото спускане.

 

Белчин баня е следващото ми предложение. Ако карате по пътя от София през Бистрица и Железница в посока Дупница, на табелите за Белчин баня препоръчвам да изберете десния разклон. Нов и поддържан комплекс с басейни с минерална вода.

Какво предлагат:

  • Съвсем бебешки басейн;
  • Басейн за малки деца с малка пързалка (като на детска площадка);
  • Голям басейн.

Доста по-препълнено заради топлата минерална вода, но все пак с доста чадъри и шезлонги и възможност сред тревата да си направите импровизиран пикник. Ако все пак държите да поемете лявата отбивка, пригответе са за малко по-стар и не толкова поддържан комплекс. И на двете места има къде да паркирате и се предлага храна и напитки на разумни цени.