Сапарева баня – Паничище

Любимата ми Рила е отново тема, но този път от друга страна.

Ако сте решили да си направите разходка към Седемте рилски езера, но искате да се порадвате и на минералната вода в подножието на планината – Сапарева баня е вашата дестинация. Градчето е било в разцвет някога и след дълго време на забрава, сега отново се съживява. Преди близо 2 години откриха голям комплекс с басейни и полянки за плаж, което е примамливо място в летните горещини. Към комплекса има и закрита част с басейни, сауни, масажи, с работно време до 21ч.

Тече обновление и на гейзера и парка около него и скоро ще е чудно място за спокойни разходки.

Хотелската база също се разширява, изникват малки семейни хотели, но ако искате басейн и хотел да са на едно, то засега имате два варианта.

Хотел Германея – някогашна соц база, сега реновирана и доста спретната. Малък вътрешен басейн, но много горещ, а отскоро и външен – не толкова топъл, но чудесен за игра на децата, докато родителите под чадърче си почиват с питие. Стаите са прилични, но не и луксозни. Препоръчвам да вземете малък апартамент, за да ви е приятно и удобно – цените са приемливи, адекватни за условията. Топло и чисто. Не пропускайте да се възлозвате от масажите – хората в този град имат златни ръце .

Хотел Емали – това е новият хит на града. В края на града, срещу парка, до новия комплекс с басейните. Добри цени, добра кухня, широки, топли стаи, но отново без усещане за лукс. Да обобщя – приятно място. Препоръката за масаж важи и тук. Масажистите на града обслужват хотелите. Басейнът е много топъл, подходящ за деца, дори за тях ми се вижда твърде топъл. Избягвайте уикендите – басейнът е твърде малък, ако гостите на хотела решат да се гмурнат заедно.
Не очаквайте удобства или глезотии около басейна, не разбирам как СПА зоните на подобни места изглеждат като правени в последния момент, все едно темалният извор ги е изненадал като неочаквана находка. Твърде малки помещения, малко място около басейна и сауната, нулева концепция за “релакс зона”. Стаята за масаж е твърде малка и неприветлива. Ето и препоръката ми – ако е възможно, поканете масажиста в стаята си. Хем няма да се налага след това да се местите и ще можете да си починете в комфорта на леглото си, хем няма да се чувствате клаустрофобично в малкото помещение.

Друг вариант за база преди планински преходи са хотелите в Паничище. Там тече надпревара в обновяването на бивши почивни станции. Моята тайна е хотел Теменуга – уютни и луксозни стаи и изненадата – семпла, но много приятна СПА зона.